10 BBQ tips voor beginners

Bestel direct bij de online cateraar

OFFERTE AANVRAGEN

Veel mensen beleven elke zomer, en andere seizoenen, keer op keer plezier aan het organiseren of bijwonen van een barbecue. Wat kun jij doen om als host jouw BBQ partij boven die van de rest uit te doen steken? Heel simpel! Volg onderstaande 10 tips.

Algemene barbecue tip: Probeer het vlees tijdens het barbecueën niet boven hoog vuur te plaatsen, maar boven gloeiende kolen. Wacht tot het kool wit wordt. Dit produceert namelijk het heetste vuur voor het barbecueën. Als je gas gebruikt kun je dit aan de zijkant van een vlam doen. Het vlees kan makkelijk verbranden tijdens het barbecueën. Dit komt omdat de hitte moeilijk is te beïnvloeden. Houdt het vlees dus goed in de gaten als u een barbecue organiseert.

1. Bak geen koud vlees

Veel mensen hebben de neiging om direct vanuit de koelkast het vlees op de barbecue te leggen. Dit zorgt vaak voor verbrand vlees. Het is namelijk moeilijker om een koud stuk vlees van de binnenkant helemaal gaar te laten worden zonder dat de buitenkant aanbrandt. Laat dus je vlees van tevoren even op kamertemperatuur komen.

2. Verwarm goed voor

Het goed voorverwarmen van je barbecue heeft twee voordelen: Een mooie bruine korst op je vlees en minder moeite met het schoonmaken van je BBQ

3. Hoe dunner hoe beter

Hoe dunner het vlees, hoe minder ver de hitte hoeft te reiken om het gehele stuk vlees gaar te laten worden. Ik houd altijd 1 tot anderhalve centimeter aan.

4. Niet prikken of aanduwen

In het vlees prikken met een vork of aanduwen met een spatel kan beter voorkomen worden. Alle smakkelijke sappen lopen hierdoor namelijk het vlees uit wat resulteert in een droog stuk vlees.

5. Wakker het vuur niet aan met vet

Marinades bestaan vaak uit veel vette substanties. Als een stuk vlees ondergedompeld is in de marinade drupt dit er vaak vanaf wat hoge vlammen veroorzaakt waardoor je vlees makkelijk aanbrandt. Zorg dus dat er niet te veel marinade op het vlees zit. Laat het dus even goed uitlekken!

6. Denk aan de hygiëne

Het lekkere zonnetje kan de mensen wel eens doen vergeten te denken aan de hygiëne. Was om te beginnen je handen goed en plaats het vlees steeds op een schoon bord om te serveren. Ziet het stukje vlees zwart? Dan is het ook niet zonde maar verstandig om weg te gooien!

7. Rust

Laat het vlees even “rusten” alvorens het te serveren of aan te snijden. Zo kunnen de sappen zich goed nestelen en zal het stuk vlees er een stuk aantrekkelijker uitzien en beter smaken!

8. Maak je barbecue schoon

Erg belangrijk: Maak je barbecue goed schoon! Het voorkomt zieke gasten en vergroot de levensduur van je BBQ. Vraag eventueel je gasten om even een handje mee te helpen, dan kan het zelfs nog een leuke bezigheid worden!

9. Bereid je goed voor

Zoek recepten voor lekkere marinades, lees op internet hoe je vlees dient te bereiden en je zult zien dat er smakelijke dingen uit je handen kunnen komen!

10. Breid je BBQ assortiment uit

Probeer eens wat nieuws! Wees creatief en verras je gasten zodat ze de volgende keer weer graag terug willen komen.


Het vlees marineren voor de barbecue
Het vlees ruim voor aanvang van de barbecue marineren geeft de smaak een ervan een extra dimensie. Het maakt je stuk barbecue-vlees extra lekker. Gemarineerd vlees dient altijd te worden bewaard in de koelkast (zo doen de professionele horecazaken dit ook). Bewaar of hergebruik de marinade nooit. Een simpel recept voor marinade:

  • 1 kleine ui, geschild en fijn gesneden
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 5 eetlepels sojasaus
  • 1 eetlepel bruine suiker
  • 1 eetlepel Worcestersaus
  • 2 eetlepels witte azijn
  • 1 theelepel zwarte peper

Mix alle ingrediënten in een sauspan voor ongeveer vijf minuten op laag vuur. Laat de marinade daarna eerst afkoelen. De marinade een nacht in laten trekken geeft het vlees de beste smaak. Dit is niet altijd mogelijk, maar probeer minstens drie uur aan te houden om de marinade in het vlees te laten trekken. Draai het vlees binnen die tijd een aantal keer om.

Extra beginner tips voor het barbecueën

Gebruik altijd een spatel om het vlees om te draaien. Als je er met een vork in prikt kunnen de sappen er uit lopen, wat kan resulteren in een taai stuk vlees. Als je het vlees van de barbecue af haalt is het aan te raden om ongeveer vijf minuten te wachten alvorens het vlees aan te snijden. Hierdoor kunnen de sappen zich nestelen in het vlees waardoor het mals en smaakvol blijft. Tot slot nog een veiligheidstip: Staande barbecues kunnen omvallen en ernstige brandwonden veroorzaken. Houd kinderen en huisdieren dus op veilige afstand.

Plaats een reactie