Alles over BBQ’en op Kamado BBQ’s

Bestel direct bij de online cateraar

OFFERTE AANVRAGEN

Kamado BBQ’s zijn de afgelopen jaren enorm in populariteit gestegen in Nederland. En terecht! Deze traditionele Japanse ovens zijn dé perfecte manier om je barbecue-ervaring naar een hoger niveau te tillen. Maar wat maakt ze zo bijzonder? En hoe gebruik je ze optimaal? In deze blog duiken we dieper in de wereld van kamado BBQ’s.

Wat is een kamado?

Een kamado is een keramische oven, geïnspireerd op oude Japanse technieken. Dankzij het dikke, isolerende keramiek kan een kamado bijzonder hoge temperaturen bereiken en vasthouden. Hierdoor zijn ze niet alleen geschikt voor grillen, maar ook voor roken, stoven, bakken en zelfs pizza’s bakken!

Waarom een kamado boven een ‘gewone’ BBQ?

 1. Consistente Temperatuur: Door de dikke wanden en het keramiek is de kamado in staat om een constante temperatuur te behouden. Dit is ideaal voor gerechten die een gelijkmatige garing nodig hebben, zoals pulled pork of een langzaam gegaard stuk rundvlees.
 2. Veelzijdigheid: Van sappige burgers tot perfect gerookte zalm, met een kamado kun je alle kanten op. Dat komt omdat je zowel direct als indirect kunt grillen.
 3. Efficiënt: Door de goede isolatie verbruik je minder brandstof dan bij een traditionele barbecue.

Voordat je begint met barbecueën, is het belangrijk om je kamado goed aan te steken. Gebruik natuurlijke aanmaakblokjes en vermijd vloeibare aanstekers, deze kunnen een onaangename smaak achterlaten.

Stap-voor-stap kamado aansteken:

 1. Vul de kamado met houtskool.
 2. Plaats enkele aanmaakblokjes tussen de houtskool.
 3. Steek de aanmaakblokjes aan.
 4. Plaats de luchtschuif onderaan en het ventilatierooster bovenop de kamado volledig open.
 5. Wacht tot de kamado de gewenste temperatuur heeft bereikt. Dit kan zo’n 10 tot 15 minuten duren.
 6. Pas vervolgens de luchttoevoer aan om de temperatuur te regelen.

Tips voor de perfecte BBQ-ervaring:

 1. Geduld: Een kamado heeft even tijd nodig om op temperatuur te komen, maar het wachten is het meer dan waard. Met name als je in de winter gaat BBQ’en kan het iets langer duren (mogelijk omdat de houtskool wat vochtiger is geworden).
 2. Regelmatig schoonmaken: Om ervoor te zorgen dat je kamado optimaal blijft werken, is het belangrijk om hem na elk gebruik schoon te maken. Verwijder asresten en maak het rooster schoon met een borstel.
 3. Gebruik het juiste gereedschap: Er zijn diverse accessoires beschikbaar voor kamado’s, van pizzastenen tot speciale roosters. Investeer in kwaliteitsgereedschap voor de beste resultaten.
 4. Experimenteer: Probeer verschillende soorten houtskool of rookhout voor unieke smaken. Eikenhout geeft bijvoorbeeld een robuuste rooksmaak, terwijl appelhout milder en fruitiger is.

Veiligheid voorop!

Net als bij elke barbecue is veiligheid essentieel. Omdat kamado’s extreem heet kunnen worden, is het belangrijk om goede BBQ-handschoenen te gebruiken. Houd kinderen en huisdieren op afstand en zorg ervoor dat de kamado op een stabiele ondergrond staat.

De kamado BBQ biedt een unieke ervaring voor zowel beginnende barbecueliefhebbers als ervaren grillmeesters. Het is de perfecte combinatie van traditie, innovatie en veelzijdigheid. Dus, als je op zoek bent naar een manier om jouw BBQ-ervaring naar een hoger niveau te tillen, is de kamado een geweldige keuze. Gelukkig groeit het aanbod in Nederland snel, dus er is altijd wel een model dat past bij jouw behoeften en budget. Fijne barbecue!

Plaats een reactie