10 tips voor een veilige barbecue

Bestel direct bij de online cateraar

OFFERTE AANVRAGEN

De zon begint langzaamaan weer door te komen. Sommigen hebben zich er al aan gewaagd en de barbecue al uit de schuur gehaald, terwijl anderen nog even wachten. Voor het barbecue-seizoen echt weer van start gaat is het van belang dat je onderstaande tien veiligheidstips in acht neemt om onaangename verrassingen te voorkomen. Dus geen ziekenhuisbezoekjes of ziektes, maar een gezellige en vooral verantwoorde BBQ. Op het eerste oog lijkt het dat je op heel wat dingen moeten letten, maar in de praktijk zul je merken dat het wel meevalt. Met deze regels, gezond verstand en een beetje oplettendheid kom je al een heel eind. Wat ons betreft mag de zon nu echt doorkomen. Wij zijn er klaar voor! Jullie ook?

1. Vuur

Vuur kan veel leed veroorzaken. Het komt meerdere malen per jaar voor dat mensen met hun barbecue-feestje een serieuze brand veroorzaken waarbij het niet ongebruikelijk is dat er gewonden of zelfs doden vallen. Zorg daarom dat je altijd een brandblusser in de aanslag hebt in geval van nood en zorg dat er ook iemand is die weet hoe hij deze moet gebruiken. Zorg daarnaast dat er altijd één persoon is die het vuur in de gaten houdt, en dat er iemand is die weet hoe hij brandwonden dient te verzorgen.

2. Veilig omgaan met voedsel

Bacteriën kunnen zich makkelijk op vlees nestelen en dit kan vervelende gevolgen hebben. Hier dient dus ook rekening mee te worden gehouden om voedselvergiftiging te voorkomen. Dit kun je doen door de volgende basisregels te hanteren: Houd het vlees koud, dek het goed af en verhit het goed voor consumptie.

3. Handleiding

Wellicht kennen jullie de term R.T.F.M.? Read The F***** Manual betekent dit, ofwel: Lees de handleiding! Vooral bij een barbecue is dit erg belangrijk. Neem niet aan dat je enkel een vlammetje nodig hebt en lees de handleiding dus eerst goed door. Handleiding kwijt? Veel handleidingen zijn op internet terug te vinden.

4. Locatie

De locatie van een barbecue is essentieel om veilig te kunnen grillen. Plaats de barbecue dus op een veilige locatie, ver van spelende kinderen en brandbare objecten. Schroom niet om ook hier de handleiding (punt 3) bij te raadplegen.

5. Veilig omgaan met een gasbarbecue

De nummer 1 oorzaak van gasbranden is een verstopping of obstructie in het pad van het gas. Bijvoorbeeld insecten kunnen dit veroorzaken en er voor zorgen dat het gas niet op de juiste plaats komt. Inspecteer daarom je gasbarbecue altijd voor je hem gaat gebruiken. Mocht je onverhoopt toch merken dat het mis gaat, zet dan je gasbarbecue uit als dat nog mogelijk is en draai vervolgens de gaskraan dicht. Pas wel op, want een gasbarbecue kan een enorme hitte veroorzaken die derdegraads brandwonden kan opleveren.

6. Veilig omgaan met een houtskoolbarbecue

Houtskool barbecues veroorzaken veel meer branden dan gasbarbecues. Voorzichtigheid is dan ook een noodzaak. Pas op met brandbare vloeistoffen en werk bij voorkeur met aanmaakblokjes.

7. Vet

Naast alle brandbare materialen die bij een barbecue worden gebruikt is vet ook een grote boosdoener. Het vet kan zich ophopen onderin je barbecue en flinke steekvlammen veroorzaken. Houd je barbecue dus goed schoon en verwijder het vet regelmatig.

8. Kankerverwekkende stoffen

Bij bakken van vlees op welke manier dan ook kunnen kankerverwekkende stoffen vrijkomen. Dit komt vooral voor als het vlees aanbrandt. Grill het dus ook niet te lang door. Vooral bij rood vlees en kip dient men op te letten. Met onderstaande vuistregels kun je het risico verkleinen:

  • Bak het vlees niet te lang door
  • Maak de stukken vlees klein
  • Marineer het vlees
  • Houd de temperatuur relatief laag (rond de 300 graden)

9. Rook

Rook trekt in je longen, kleding, haar en ogen. Het kan lekker ruiken, maar ook kankerverwekkende stoffen bevatten. Zorg er dus voor dat de rook goed weg kan en adem deze zo min mogelijk in.

10. Alcohol

Een lekker biertje of wijntje is niet ongebruikelijk bij een barbecue. Houd het echter wel binnen de perken om er voor te zorgen dat het niet uit de hand loopt. Beter nog wacht je met het openen van die fles wijn of het biertje tot het vuur gedoofd is, zodat je met je volle verstand kan barbecueën en daarbij bovenstaande tips in acht kan nemen. Personeel van een cateraar zal altijd hierop extra acht geven in verband met wet en regelgeving (HACCP).

Plaats een reactie